Sådan får du styr på momsafregning

Momsafregning

Moms er en merværdiskat. På simpelt dansk, så er det en afgift på værdivækst. Alle virksomheder i Danmark skal være momsregistreret, medmindre omsætningen er under 50.000,- kroner årligt. Dette beløb kaldes for bagatelgrænsen.

Men: mange fejlfortolker denne regel og begår momssvindel uden de ved det. Bagatelgrænsen gælder nemlig ikke hvis du har en nogenlunde regelmæssig omsætning!

Kun når omsætningen mere eller mindre er sporadisk, er du fritaget fra at afregne momsen.

En anden fejlfortolkning er, at det er virksomheden der betaler momsen. Det er det faktisk ikke. Moms er en slutbruger skat. Dvs. det er den endelige forbruger der betaler momsen. Alle andre involverede i en handel rækker den bare videre til SKAT.

Forstå reglerne

Du er fritaget for at afregne moms når din virksomheds omsætning er under 50.000,- kroner pr. regnskabsår. Det gælder i praksis kun for enkeltmandsvirksomheder på deltid, dvs. et bierhverv. Men der er også en tilføjelse til denne regel som mange overser: Når din omsætning er regelmæssig, findes der ingen momsfritagelse overhovedet.

Et konkret eksempel: du har et bierhverv som massør som omsætter 48.000,- på et år. Men indtægterne fordeler sig over 10 måneder. I gennemsnit omsætter du 4.800,- for hver måned.

Dette er en regelmæssig omsætning og derved er du forpligtet til at være momsregistreret.

Et andet eksempel: du har et bierhverv hvor du køber brugte scootere, reparerer dem og sælger dem så igen med profit. Din omsætning er på 48.000,- og fordelt således at du har solgt 2 scootere i maj, 1 i august og 2 igen i november.

Din omsætning er ikke regelmæssig, men sporadisk, så du behøver ikke være momsregistreret.

Når du er i tvivl, spørg SKAT

I praksis er reglerne lidt flydende. Der findes ingen helt klare grænser for hvornår en omsætning skal kaldes for regelmæssig eller ej. SKAT vil heller ikke bruge resurser på at tjekke folk der driver et bierhverv med så lille en omsætning.

Men det kan når som helst ændre sig. Alt der skal til er en logaritme der automatisk flager alle der indberetter en regelmæssig omsætning. Fordi du skal indberette din personlige indtægt fra et bierhverv under alle omstændigheder. Alt andet ville være skatteunddragelse.

SKAT tager generelt momssvindel meget alvorlig og der vinker ordentlige bøder for dem der misbruger systemet. Det har noget at gøre med at moms altid er statens penge og aldrig dine.

SKAT stoler på at du afleverer de momspenge der går igennem dine hænder. Når du snyder med indkomstskatten, så er det dine penge som du ikke betaler skat for som du skal. Men når det drejer sig om momsen, så er det faktisk underslæb af statens penge. Og det tages meget mere alvorligt, fordi det er direkte tyveri og ikke ”kun” unddragelse.

Hvis du er i tvivl ang. dine momsforpligtelser, spørg hellere SKAT. De er faktisk til at tale med.

Momsafregning er faktisk meget simpel

Vi har nok verdens højeste moms, med 25% på næsten alle varer og tjenesteydelser. Andre lande har forskellig moms på forskellige handelskategorier.

Fordelen med denne 25% flatrate er dog at det gør momsafregningen meget simpel. Momsafregning er et enkelt regnestykke hvor du lægger al salgsmoms og al købsmoms sammen.  Derefter trækker du købsmomsen fra salgsmomsen. Resultatet er den moms du skal sende videre til skat. Det er således det hele.

Nystartede virksomheder skal afregne kvartalsvis. Er din omsætning under 5 millioner, skal du fra andet regnskabsår momsafregne hvert halve år. Stikdatoen er den første marts, hhv. den første september.

Nogle små regnetricks

  • Beregn prisen inkl. Moms: fx hvad er 1000,- kroner inklusive moms? Ganske simpelt: 1000 x 1,25 – 1250,-
  • Beregn prisen uden moms ud fra prisen inkl. moms: Hvad er momsen når prisen inkl. Moms er 1100,- kroner? Du skal bare gange 1100 med 0,8. Dette giver 880,- som så er prisen ekskl. Moms.
  • Hvad er momsen når prisen inkl. moms er 753,-? 735×0,2 – 150,6
  • Hvad skal momsen være når prisen ekskl. moms er 53,-? Ganske simpelt 53×0,25 – 13,25

Lad de små nisser i skyen gøre det for dig

Tror du stadig på nisser? Det er slet ikke så tosset, fordi nutidens nisser hedder algoritmer. Det er smarte matematiske formler. Nogle er endda i stand til at videreudvikle sig selv. Lad dog disse nutidens nisser arbejde for dig. Du kan endda få det gratis. Der findes adskillige online tjenester som du kan bruge til firmaregnskab. Dette inkluderer også momsafregning.

En af dem er Dinero. Der kan du oprette en konto og lave dit firmaregnskab helt gratis, hvis din omsætning er under 1 million kroner.

Når du skal låne penge

Få virksomheder kan klare sig uden at tage lån. Når du starter en virksomhed har du i de fleste tilfælde brug for startkapital. Der skal købes udstyr, måske også varer, du skal lave hjemmesider og reklamer, og alt dette koster penge. Måske skal du også udbetale løn til dig selv og ansatte, med penge som du endnu ikke har.

Heldigvis findes der en række fordele for pengelån til virksomheder. Fx iværksætter programmer, hvor du kan få iværksætter lån på specielle og fordelsagtige vilkår.

Crowdfunding er også en mulighed. Hvis du har brug for et lån til din virksomhed kan det være en god ide at undersøge mulighederne online. Der findes mange online netværk for iværksættere og selvstændige erhvervsdrivende hvor du kan finde udmærket sparring og værdifuld information.