Sådan virker LED-lys

led-lys

Du har sikker allerede hørt om LED-lys, og at LED-lys skulle være bedre end det lys, vi ellers har. Og det er faktisk sandt nok. Der er et par gode fordele ved at skifte til LED-lys, og hvis det er noget du kunne være interesseret i, kan du læse mere om, hvordan LED-lys egentlig virker her.

Hvad er LED-lys?

Det er ikke helt simpelt at forklare, hvad LED er. Men først og fremmest er LED en forkortelse for Light Emitting Diode. Dette er på dansk lysudledende diode. Så det vil sige, at en LED lampe har indbygget dioder. De her dioder omsætter energi til lys. Desuden har en LED-pære ikke en metaltråd, som normale glødepære ellers har.

Så hvis man skal forklare det simpelt, fungerer en LED-lampe som en omvendt solcelle. I stedet for at omdanne lys til energi, omdanner LED-pæren energi til lys. Det gør den ved at sende strøm gennem dioden. Det er kort sagt, hvordan en LED-pære virker. Nu når du har mere styr på det, skal du også vide, hvad fordelene er ved sådan en LED-pære.

Hvad er fordelene ved LED-pæren?

En af de første fordele man kan nævne ved LED-lyset, er det lave strømforbrug. Man kan faktisk sige, at det er den største fordel. Det er altså ikke bare en smule lavere strømforbrug, men en ret stor forskel fra de pære vi ellers kender. Det vil altså også sige du kan spare nogle penge, ved at skifte over til LED-pæren.

Ved at skifte til LED-pæren og generel LED-belysning, kan du spare fra 50% til 90%. Du kan endda spare endnu flere penge, hvis der skiftes traditionelle halogenpære ud med LED-pære, omkring de 80 til 90%. At bruge penge på strøm, er ikke altid det sjoveste. Derfor kan vi selvfølgelig godt lide at spare nogle penge, hvis muligheden er der, specielt når det kommer til strøm, som ingen jo har lyst til at bruge penge på.

En anden fordel er levetiden. LED-pære har en længere levetid. De burde holde i minimum 25.000 timer, men det er ikke sikkert dette gælder for de helt billige LED-pære, der sælges i supermarkeder. Men de gode LED-pære vil altså holde meget længere, og det er også en da ting, som gør LED-pæren mere bæredygtig.

En sidste fordel der skal nævnes her, er varmeafgivelsen. En LED-pære bruger mindre watt på at lave samme lys. For eksempel bruger en halogenpære omkring 35 watt, mens en LED-pære bruger 5 watt. Her er der altså en tydelig forskel. LED-pæren bliver altså ikke brand varm, og det er derfor heller ikke nødvendigt at bekymre sig om at lampen antænder støv og isolering.

Der er altså nogle helt tydelige fordele ved LED-lys. Så hvis du ikke allerede har skiftet til LED-lys, er det på tide du gør det. Nu ved du også, hvordan det fungerer og hvad fordelene er, så du kan både spare en masse penge, have lys i længere tid og undgå bekymring om lampen bliver for varm.