Planlæg og bestil rejsen på nettet

strand-laptop

Når bedstemor ville ude på rejse i den store verden hinsides Danevirke, så troppede hun op i byens rejsebureau og lod sig rådgive. Der var der specielt uddannede agenter der havde et livsvarigt job med at rådgive om, hvordan bedstemor bedst kunne opleve verdens sus.

Bedstemor blev budt på kaffe og småkager og plantet i en blød sofastol. På sofabordet lå der en bunke prospekter fra alle mulige feriesteder. Var det ikke nok, så var væggen også fyldt med reoler der bukkede under endnu flere brochurers vægt. De vægge hvor der ikke var reoler, var klistret til med store plakater. Floridas Everglades, Caribiske palmestrande, Copa Cabana, Rimini, Mallorca, Tenerife eller Costa del Sol var de mest populære feriemål.

I dag findes der næsten ikke længere den slags hyggelige rejsebureauer.

Ferierejser er blevet en meget konkurrencepræget industri. Det har presset priserne ned og tempoet op. Hyggen, forventningsglæden og spændingen gik også fløjten.

Det er blevet både nemmere og billigere at rejse til fjerne lande

Noget der også har ændret sig meget er det politiske ved ferierejser. I bedstemors tid skulle du bruge et visum til næsten alle lande udenfor Vesteuropa. Europa var delt i to med et jerntæppe der skilte det kapitalistiske Vesteuropa fra de kommunistiske Østeuropa. Øst fra Tyskland og Østrig var lukket land.

Man kunne godt nok rejse til de kommunistiske lande som turist, men det var så besværligt at kun få havde lyst til det. Et visum tog måneder. Man blev også tvunget til at veksle penge ved grænsen, til deres absurde vekselkurs.

Men sådan var det næsten også i de fleste vesteuropæiske lande. Al valuta over (nutidens) ca. 5000 kroner skulle anmeldes og registreres. Blev man taget med uregistrerede kontanter blev de konfiskeret og man fik en bøde oveni. Blev du taget i at ”smugle” et par kilo kaffe i bilen fra Frankrig til Tyskland, blev bilen konfiskeret.

EU har givet os friheden til at rejse i Europa.

Når så mange danskere i dag ønsker sig grænsekontrollen tilbage, så aner de fleste slet ikke hvordan det var. Rejste du med tog, skulle alle togpassagerer stige ud ved grænsen og gå med deres bagage i hånden igennem tolden. Der blev hver eneste taske gransket nøje. Næsten ingenting var tilladt at indføre uden at der skulle betales afgifter. Det medførte store forsinkelser og togtrafikken var helt uberegnelig.

Først med EU endte dette mareridt. Fri handel og sløjfningen af grænsekontrol har gjort det utroligt meget nemmere og behageligere at rejse. Og hurtigere også.

Internettet giver dig friheden til at vælge

I dag er det næsten ikke længere muligt at booke en rejse uden at det involverer Internettet på et eller andet tidspunkt. De store pakkerejse agenturer arbejder næsten udelukket online. Godt nok har de mange reklamer i aviser og TV, og du kan også booke en rejse over telefonen. Men for det meste foregår bookningen nu online.

Selv de få ”ægte” offline rejsebureauer med kaffehjørne og tonsvis af brochurer har en webside. Når folk booker en rejse igennem dem, sker det tit noget de har fundet på hjemmesiden.

Så hvorfor ikke tage det sidste skridt og gøre det 100% online?

Det har mange fordele, ikke mindst prisfordele. En butik er dyr at have. Der er personale, driftsudgifter og brochurerne koster også kassen. En webshop er meget billigere.

Det er også mere overskueligt at booke en ferierejse online.

Søg og du skal finde

Internettets nok største fordel er søgefunktionerne. For eksempel: når du leder efter en bestemt information som du ved du har liggende i en eller anden skuffe, så er det ofte meget hurtigere at søge informationen online. Du kan endnu ikke google hvad der ligger i dine skuffer. Det tager tid at rode alt igennem og gør orden igen bagefter. Med Google tager det måske kun et sekund eller to. Du behøver heller ikke bekymre dig om oprydning.

Med avanceret søgning kan du bruge alle mulige parametre og filtre. Fx kan du søge efter tilbudsrejer til et hvilket som helst land. Eller last minute rabatter. Du kan planlægge din tur til den mindste detalje. Omveje, mellemstops, eller ændringer er intet problem. Du kan tilføje, slette, starte om igen så ofte som du ønsker det. Først når du har betalt for turen fanger bordet.

Og selv da findes muligheder. Du kan fortryde eller ændre, men det kommer an på udbyderens vilkår.

Det er billigere at booke din rejse online. Men billigst er ikke altid bedst

Især de seneste år er der kommet mange nye discount ”rejsebureauer”. De lover dig de billigst flybilletter og ferieture. Når du søger igennem en portal som momondo.com, kan du få vist de billigste tilbud først.

Men der er god grund til at være forsigtig. Pengene skal jo komme et eller andet sted fra. Og besparelser skal trækkes et eller andet sted fra. Rejsebranchen er ekstremt konkurrencepræget. Når en agentur kan tilbyde dig de samme flybilletter endnu 50 kroner billigere end den næstebilligste skal du tænke over hvor de mon finder besparelsen.

I mange tilfælde er det kundeservicen der bliver sparet væk. Kiwi.com for eksempel påstår de har et helt unikt forretningsprincip. De har de billigste af de billigste flyrejser. Men når du bare laver den mindste fejl, så er der ingen hjælp at få.

Deres kundeservice er en digital assistent – en computer. Den kan kun give dig foruddefinerede svar. Og hver gang du har brug for en lille ændring, kan du komme endnu dybere i suppedasen. Du bliver opkrævet gebyr efter gebyr. Og så er der ingen garanti for at de ændringer du har betalt for faktisk også kommer til at ske.

Bortsparet kundeservice kan koste dig dyrt

Discount agenter som Kiwi.com er ligeglad med dine problemer. De tager slet ikke ansvar for at de ture de tilbyder dig rent faktisk også fungerer. Fx kan du booke en tur til Costa Rica med flyskifte i Florida. Den billigste billet har 1 time til at skifte fly. Men hvis ikke du selv ved at det ganske almindeligvis tager ca. 3 timer at komme igennem den paranoide US grænsekontrol, så er der ingen der gør dig opmærksom på det.

Mister du flyet fordi den time simpelthen ikke var nok, skal du købe en ny billet på egen regning. I agenturens handelsvilkår står nemlig at det er dit eget ansvar at kende alle indrejse regler og vilkår.

Book gerne dine ferierejser online. Det har mange fordele og der er gode penge at spare.

Men vær opmærksom på hvem du booker med. Læs brugeranmeldelserne inden du booker hos en rejseagent du ikke kender. Det er ikke nok med at se på antallet af Trust Pilot stjernerne. Du skal læse nogle anmeldelser, og især de dårligste. Lyder de som om ærlige folk er blevet fuppet, book din tur et andet sted.