Trådløse høretelefoner med bluetooth – er de lige så gode som med kabel?

bluetooth-headset

Det korte svar er ja. Men mange nærer stadig en vis skepsis. Hvis du vil vide om den er begrundet, læs videre.

Bluetooth er en digital teknologi og falder under IT. Den mest grundlæggende regel indenfor IT er: når noget fungerer, lad være med at lave om på det.

Reglen er ganske fornuftig, fordi hver gang du begynder at ændre på noget digital teknologi plejer det at åbne en Pandoras æske. På den anden side, hvis vi altid havde respekteret denne regel, ville vores computere stadig køre på floppy disketter. De fungerede jo ganske fint.

Anvendt på et bredere område, ville vi stadig flå antiloper med flintknive. Så det er nok helt ok at vi vover os ud i eksperimenter, frem for altid at satse på det kendte.

Trådløs lydoverførsel har vi haft længe

Den generelle opfattelse er at bluetooth er en ret ny opfindelse. Men det er helt forkert. Teknologien bluetooth bygger på blev opfundet af Nikola Tesla i slutningen af 1800 tallet. Bluetooth er nemlig bare en opgraderet form for UHF radio. Så trådløs overførsel af lyd har vi haft i godt 130 år.

Det vi kan takke bluetooth for er at det er blevet meget mere energieffektivt. Bluetooth gør det muligt at overføre lyd i højeste kvalitet med ganske små batterier som energikilde.

Tidligere radio overførsel krævede simpelthen for megen energi for trådløse hørebøffer at give mening. Det er ikke sjovt at have et par høretelefoner om ørene når der også hænger et batteri på 2 kg på.

Både høretelefonerne og batterierne kan i dag laves meget små, og med et meget lille energiforbrug. Bluetooth kan være så energieffektiv fordi det bruger meget korte radiobølger. Frekvensen bluetooth arbejder på er fra 2,4 – 2485 GHz.

Der findes 4 klasser af bluetooth, afhængig af rækkevidden. Klasse 1 har en rækkevidde på over 100m mens klasse 4 er til mindre end 50 cm.

En lille hyldest til bluetooths bedstefar

Nikola Tesla var en genial polsk elektroingeniør der emigrerede til USA. Verdens mest avancerede el-bil er opkaldt efter ham. Verden ville se meget anderledes ud i dag, hvis ikke det var for Tesla. En anden stor opfinder, Alva Edison får meget mere kredit for alle mulige elektriske opfindelser. Men i virkeligheden var Edison bare den bedste forretningsmand af de to.

For eksempel har Edison opfundet jævnstrømgeneratoren. I hvert fald har han udviklet den til industriel brug. Tesla derimod har opfundet den langt mere nyttige vekselstrømgenerator. Vekselstrøm er meget mere effektiv og langt mindre farlig end jævnstrøm i høje spændingsområder.

Alligevel lykkedes det Edison at sælge sin mindreværdige teknologi til den amerikanske regering. Alle amerikanske kraftværker blev bygget med jævnstrømgeneratorer. 20 år senere, da sandheden var kommet frem, blev de alle udskiftet for Teslas vekselstrømgeneratorer.

Teslas store kæphest var søgen efter universel energi. Han var overbevist om at det er muligt at tappe det enorme elektriske spændingsfelt der eksisterer mellem himmel og jord. Det er det samme spændingsfelt der giver os lyn og tordenvejr, når spændingen kammer over.

Tesla var besat af tanken at det ville give os gratis energi i ubegrænsede mængder.

Han opdagede mange atmosfærisk-elektriske fænomener. Men det lykkedes ham aldrig at tæmme et lyn, eller at tappe det atmosfæriske spændingsfelt på en brugbar måde.

Tilbage til det oprindelige spørgsmål

Bluetooth er altså den sidste opgradering af radioteknologi til trådløs lyd. Der har været gode trådløse høretelefoner allerede siden slutningen af 90’erne. De fungerede også med UHF radiofrekvenser. Men det var stadig ret store hørebøffer som krævede et eller to AAA batterier som minimum.

Bluetooth gjorde trådløse høretelefonerne så små som vi kender dem i dag til mobiltelefoner.

De første bluetooth generationer havde en del mælketands problemer. Det største problem var at datapakkerne ikke kunne komprimeres tæt nok. Digital overførsel sker i pakker, kaldt bytes. Et byte er 8 bits. Og hvert bit er et binært on eller off signal.

De første bluetooth generationer var for langsomme

Båndbredden af overførslen bestemmer hvor god kvaliteten kan være. Og båndbredden afhænger simpelthen hvor tæt man kan pakke disse bytes sammen.

Husk lige at et 2½ minutters musiknummer nemt kan fylde over hundrede megabytes. En megabyte svarer til en million bytes. Hvis de ikke kan overføres hurtigere end de skal gengives i høretelefonen, begynder sangen at hakke.

Det er hvad der skete for de første bluetooth generationer. Båndbredden var simpelthen ikke god nok og ikke stabil nok. Under optimale forhold kunne det lige fungere med at overføre lyd i CD kvalitet. Men CD kvalitet er faktisk ikke noget fantastisk godt. CD lyd er voldsomt komprimeret lyd. Og selv den sidste generation af CD’er kunne ikke hamle op med de bedste, om end rasende dyre, analoge vinyl pladespillere.

Men dette ændrede sig i 2006. Med bluetooth 2.0 (som er den 4. generation) kom EDR, enhanced data rate. Det giver op til 3Mb/s båndbredde, som er tilstrækkelig til streaming i den højeste lydkvalitet vi i dag kan producere til underholdning.

Bluetooth er mere end lyd

En bluetooth chip fylder i dag ikke mere end at du kunne gemme den under neglen på din lillefinger. Det gør det muligt at mere eller mindre alt kan integreres med bluetooth. Nyere høreapparater for eksempel bruger også bluetooth.

Det betyder at du nu kan streame direkte til høreapparatet. Det er et kæmpe fremskridt for alle høreapparat brugere. Nu kan de bruge mobilen uden først at skulle plukke apparatet ud af øret. At holde mobilen tæt til et høreapparat giver nemlig som regel voldsom feedback.

Men bluetooth bruges ikke kun til lydoverførsel. Det er også en netværksprotokol. Internet 2.0, ”Internet of things” er baseret på bluetooth. Ideen er at alle elektroniske apparater kan kommunikere med hinanden over bluetooth. Kaffemaskinen kan fx spørge køleskabet om der er nok kaffefløde til den kaffe, maskinen er programmeret til at lave kl. 17.30. Hvis fløden mangler kan køleskabet sende dig en sms, så du husker at købe den på vej hjem fra arbejde.

Køleskabet kan også bestille fløden direkte i Brugsen, så den allerede er leveret når du kommer hjem.

Alt dette kan fungere takket være bluetooth.

Så ja, den er god nok. Også til trådløse høretelefoner.