Arkitekter: Strømlin arbejdet digitalt

Mand designer arkitektur på sin computer

Siger man ”arkitekt”, forestiller de fleste sig kunstnertyper, der står krumbøjet over et stort tegnebord med bly- og kulpletter op ad hænder og arme til langt ud på natten. Nutidens arkitekter er bestemt både dedikerede, kreative og præcise nok til at tegne fantastiske bygninger på samme måde, som de har gjort op igennem historien – men hvorfor ikke gøre brug af al den fantastiske, moderne teknologi, vi har til rådighed i dag? Når det kommer til innovation uden for de faste rammer, præcision og realisering af ambitiøse drømme er computeren arkitektens bedste ven. Læs med her og få vores råd til, hvordan du kan designe og bygge endnu vildere med digitale værktøjer.

En verden af muligheder

I dag findes der et hav af digitale tegneprogrammer, som gør avanceret designarbejde muligt for både arkitekter og amatører, der ønsker mere medbestemmelse i deres byggeprojekter. Med 3D-programmer kan du se din bygning fra flere vinkler i nye farver, materialer og designs – og dermed få en forsmag på det færdige resultat uden at skulle forpligte dig til designvalg, du måske ikke bliver tilfreds med, som så skal ombygges.

Nogle gange har dog brug for at se på tingene lidt mere endimensionelt, hvilket automatisk ville trække nogle tilbage til det fysiske tegnebræt. Men også her kan man med fordel ty til digitale programmer: Digitale 2D-platforme giver rig mulighed for præcist og tydeligt at optegne planer for bygningsprojektet, når du først har lært platformene at kende – og så slipper du for at bruge evigheder på at viske ud og tegne nyt og for at slide på miljøet ved papirforbrug, når du skifter mening.

Træhuset behøver ikke være primitivt

Et godt eksempel på, at man med fordel kan benytte digitale værktøjer til at forbedre sin byggestil, er konstruktion af Træhuset. De hyggelige, sorte konstruktioner er traditionelt utroligt populære som sommerhuse stort set over hele Skandinavien – men efterhånden som teknologien og byggestandarderne har udviklet sig, er de også blevet taget mere og mere i brug som helårsboliger. Dette skyldes med stor sandsynlighed, at man med digitale værktøjer er blevet skarpere til at planlægge byggeriet ned til mindste detalje. Det er blevet meget nemmere at overskue, hvor isolering, strømforsyning, lysindfald, temperaturregulering og lignede skal justeres for det mest beboelige resultat – og derved har man kunnet fokusere på andre faktorer som f.eks. CO2-neutralt valg af træ og energiforsyning, hvilket appellerer til mange moderne boligejere.

Gør digitalt arkitektarbejde nemmere

Vil du i gang med at arbejde i digitale programmer, har du mange gode valgmuligheder. Bl.a. kan SketchUp nævnes: Her kan du 3D-modellere og se din bygning stort set, som den ville se ud, hvis du tog en gåtur omkring det færdige byggeri i virkeligheden – og har du startvanskeligheder, er der både mulighed for at hente færdigtegnede elementer til din bygning og masser af hjælpevideoer på YouTube. Det super intuitive 3D-program TurboFloorplan 3D er også et kig værd, eller 2D-søsteren TurboCAD. Selvom sidstnævnte som sagt er todimensionelt, er det bestemt ikke noget at kimse af: Det giver mulighed for vanvittigt detaljeret optegning af dit byggeprojekt på en overskuelig, enkel og flot platform.